top of page
_I4A8876RedigeradVinjett4_edited_edited.jpg

Orkidéer i Sverige

De flesta bilder på denna sida har jag tagit på Öland även om jag har kompletterat med några från annat håll i Sverige.

Öland är vårt näst artrikaste landskap efter Gotland vad gäller orkidéer. Antalet arter, underarter och varieteter räknas till 36, vilka fördelas på 19 olika släkten.

En anledning till att Öland och Gotland har en så rik flora är den kalkhaltiga berggrunden som skiljer sig från övriga landet. Det traditionella markbruket med slåtter och betesdjur spelar också stor roll för artrikedomen.

Dubbelexponering i kameran för ett mjukare uttryck i annars hårda ljusförhållanden.

En av de första orkidéer jag lärde mig något om var guckusko, Cypripedium calceolus. Den blev på något vis för mig kronan bland svenska orkidéerna.

Den är säregen med blommans stora blåsformiga läpp. Det är en fälla som är avsedd att hålla kvar vissa insekter en längre stund och därigenom underlätta pollineringen.

Denna så spännande orkidé såg jag inte på Öland, men väl denna dag i mitten av juni där jag fotograferade den här i Uppland.

I bildspelet ovan hittar du fler bilder på guckusko och andra orkidéer.

Längre in i skogen i lite skuggigare miljö var guckuskon ännu inte helt utslagen.

Jag fotograferar här vid Borgs ängar på Öland en solig sen eftermiddag och kväll, i skuggat medljus där den solbelysta ängen bakom orkidéerna skapar ett sken bakom den något beskuggade blomman.

Flugblomster,

Ophrys insectifera.

Tvåblad,

Neottia ovata.

Nattviol,

Platanthera bifolia.

Brudsporre,

Gymnadenia conopsea.

Ängsnycklar,

Dactylorhiza incarnata.

Flugblomster, Ophrys insectifera. Här i sent motljus.

Dvärgyxne, Chamorchis alpina.

Flera orkidéer är inte särskilt stora och den minsta vi hittar i Sverige är dvärgyxne. Jag fick se och fotografera den i juli 2017 i Abisko.

I bildspelet nedan hittar du som sagt många fler bilder på orkidéer jag fotograferat i Sverige men det är på intet sett uttömmande utan det återstår flera arter för mig att upptäcka.

På sidan "Orkidéer i Italien" visar jag bilder på flera arter ur släktet Ophrys. Det är där, vid Medelhavet vi finner flertalet av Europas ofrysarter. 

Här i Sverige hittar vi bland ofrysarter främst flugblomster. Den mycket specialiserade blomman har en form och även en doft som liknar den hos en insektshona. Allt för allt locka till sig den omedvetet pollinerande hanen.

Orkidéfotografering vid Borgs ängar​ - Gråborgsängen, Öland.

Nästrot har ett särpräglat utseende då hela växten saknar klorofyll.

Att nästrot skulle parasitera på andra växter är ett vanligt missförstånd. I själva verket får den all sin näring av en svamp genom så kallad Mykorrhiza.

Nästrot, Neottia nidus-avis.

Dubbelexponering i kameran.

SE FLER ORKIDÉBILDER GENOM BILDSPELET NEDAN

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på bilden och bläddra i egen takt

Du kan pausa bildspelet genom att klicka på en bild, svep sedan åt sidan i egen takt

bottom of page